Dålig äldreomsorg

Hejmorgon!
Eftersom "Godmorgon"-frasen redan använts en gång idag...
Jag är tyvärr inte lika pigg som Yam och föredrar att äta frukost på jobbet samtidigt som jag läser lite bloggar och kollar aftonbladet.se. Det har blivit min dagliga morgonrunda kan man säga.


Och nu när jag sitter här och dricker min morgonkaffe (jag som inte ens dricker kaffe egentligen.) snubblar jag såklart in på en artikel som gör mig jäkligt förbannad.


En 80-årig dam lämnades orörlig i sitt hem i tre dagar trots att hon egentligen skall ha hemtjänst tre gånger om dagen!
Det här är absolut förbjudet, detta får inte hända.
Jag kan allvarligt talat inte förstå hur något sådant här kan hända.
Kommer hemtjänstpersonalen inte ihåg får de väl skriva post-it lappar som de sedan slänger när de har varit hemma hos någon.
Tänk om det var din farmor som bor i en annan stad? Eller din mormor när du åker bort över helgen?


"- Det är oerhört allvarligt och beklagansvärt. Nu måste jag omedelbart undersöka vad som har hänt."  -Britt-Marie Karlén chef för äldreomsorgen i Huddinge kommun


Ja, så låter det ju alltid. Och det värsta är att man kan säga alltid, för detta händer såpass ofta. Äldreomsorgen är enligt mig helt fruktansvärt.

Detta kan bero på att det inte finns pengar, fel system eller människor utan sympati. Vad vet jag... men något måste ju förändras.


Jag själv sommarjobbade på ett äldreboende i Göteborg förra sommaren. Mina arbetsuppifter var att laga mat, möjligtvis mata, vara social och gå ut på promenader med de gamla. Jag var på en avdelning för korttidsboende dvs. rehabilitering och avlastnings avdelning.
Jag stortrivdes och de äldre människorna var så himla tacksamma och artiga.
Men varje dag, och då menar jag varje dag, var personalen rent ut sagt dumma i huvudet. Det kanske är små saker, men hade det hänt mig hade jag känt mig helt förnedrad.
Jag började jobba kl 7 varje dag. Och vid 9:30 tog personalen alltid kafferast samt att de skulle gå igenom hur personer på boendet mådde, vad som skulle göras och sådär.
Eftersom jag inte hade några omvårdnads-uppgifter var jag aldrig med på kafferasten eftersom det kändes helt onödigt. Jag var med första veckan och dom sa inget vettigt alls. Den mesta informationen gick dom igenom redan på morgonen kl 7. Så det var en kafferast helt enkelt, och ALLA tog kafferast samtidigt. De åt dessutom av de boendes mat - som de betalar för!
De äldre som satt kvar vid bordet bad mig ofta om hjälp eftersom jag satt ju precis bredvid. De ville ha mer frukost (kunde jag ordna), kissa och gå till sina rum med rullatorn.
Jag fick inte göra tunga lyft (hjälpa upp på rullatorn) egentligen vilket jag började göra ändå eftersom personalens svar när jag sa att tex. Ida ville gå och lägga sig var: "Då får hon vänta, vi har möte nu."
Vadfan? Har alla möte samtidigt?
Flera gånger hände det också att de boende kom fram till mig och berättat hur de lyckats gå på toaletten själva eftersom ingen kom när de larmade. Tänk då hur många de var på hemmet som inte kunde ta sig fram själva överhuvudtaget?
Tro mig, så mycket var det inte och göra. Personalen socialiserade sig ofta med mig och den andra sommarjobbaren. De kunde ju lagt ner tiden på annat.


Detta är något som kummunerna borde lägga mer pengar på.
Efter min erfarenhet vill jag ALDRIG ligga på hem och jag har sagt till alla som känner mig att ta dö på mig innan det är dags.

Självklart finns det hem som är bättre och sämra än andra. Men generellt så är det inte så bra.


Det är många fler än jag som tycker illa om äldreomsorgen. Och vad jag har hört så behanldas de äldre "värre än hundar".
Vad tycker du om äldreomsorgen?



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0